3 Ekim 2009 Cumartesi

17 Aralık Sevgililer Günü


Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel gün. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bugün, Valentine ismindeki bir din adamının (PAPAZIN) adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" (İngilizce: St. Valentine's Day) olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.


Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sevgililer_G%C3%BCn%C3%BC


Eğer kendi toplumuzda da böyle bir güne şayet ihtiyaç varsa, bir Rahibin degilde kendi öz kökenimizden tarihi bir olayla aynı günü denk getirebiliriz diye düşünüyoruz.


Aklımıza gelen gün ise Şeb-i Arus günü:

Şeb-i Arus lügat manası düğün gecesi demektir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi kendi ölümüne rabbine duyduğu aşktan dolayı sevgiliye kavuşma yani düğün gecesi demiştir.” Madem düğün günü , neden bizler her senenin 17 Aralık gününü yani Şeb-i Arus gününü "Sevgililer Günü" olarak kutlamıyoruz. ve o gün sevdiklerimize bir çiçek almıyoruz?’


Böyle bir düşünceyi halkımıza anlatmak ve tanıtmak için girişimlerde bulunmayı planlıyoruz. Bu konudaki fikirleriniz bizler için çok değerli, Bizlere bu konuda yorumlarınız ile destek verirseniz çok seviniriz.


17 ARALIK günü BİZİM Sevgililer günümüz olsun ve o gün sevdiklerimizi analım.

Arkadaşlarınızı da lütfen bu olaydan haberdar ediniz.
Saygılar


NOT: Aşağıda YORUM yazan yere Tıklayarak Yorumunuzu bırakabilirsiniz. Facebook grubumuza üye olmayı unutmayınız, linki soldaki bağlantılarda.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Bundan sonra 17 Aralik Sevgileler gunu olsun

Adsız dedi ki...

bencede cok guzel olur yeter artık yabancıları taklıt ettıyımız

gamze dedi ki...

Bana çok da makul gelmedi açıkçası.Ha 14 Şubat olmuş ha 17 aralık, nihayetinde bu tarz "özel" adını verdiğimiz sevgililer günü, babalar, anneler günü, kapitalist sistemin dayatması olan naylon günler.17 aralık halihazırda zaten şeb-i arus olarak kutlanıyor, anılıyor, etkinlikler yapılıyor.

Bu da benim fikrim...selametle...

17 Aralik Sevgililer Gununuz Kutlu olsun dedi ki...

Cok tesekkurler.
Sadece bir aciklama yapmak istiyorum belki yukarida cok acik olmamis olabilir diye

SEVGILILER GUNU diye bir gun normalde olmazsa da olur lakin yukarida da belirttigimiz gibi "Eğer kendi toplumuzda da böyle bir güne şayet ihtiyaç varsa" neden elin Rahibinin ismiyle cikan bir gunu alalim ki.

Kendi kulturumuzde olan bir gunu secelim. Ihtiyac yok ise zaten gerekte yok ama Turkiyedeki durum ihtiyacin oldugunu gosteriyor. Yani o insanlara Sevgililer gunu kutlamayin deyin bakalim ne kadar etkili olacaksiniz.

Biz de bu konuya boyle yaklasarak hic degilse ilk etapta kendi OZ TARIHIMIZDEN bir gun ile yedegistirtiriz diye umid ettik.
Yoksa o gun Seb-i Arus kutlaniyor etkinlik yapiliyorsa bizim konumuz yukariyi okursaniz cok ayri

Konuyu tam anlatamadigim icin saniyorum.

Umarim aciklayici olmustur.

Adsız dedi ki...

Bence uygun değil. Taklit olur, sanki onlara ille de alternatif birşey çıkarmak mecburiyetinde miyiz ? Bizim kandeil ve bayramlarımız var alacaksak o zaman hediye alırız. Onların sevgililer gününü de kutlamayalım.

17 Aralik Sevgililer Gununuz Kutlu olsun dedi ki...

Kardes sorun orada zaten
TAKLIT olunmus oluncagi kadar. 14 Subat gelmeden hazirliklar basliyor herhalde. Turkiyede yasiyorsaniz eminim bunun farkindasinizdir.
YUkaridaki aciklamada da belirttigim gibi yok boyle gunlere HIC BIR GEREK.

Ama gel gelelim topluma empoze ettirilmis. Simdi yapma dersen pek kimse takmaz lakin bi sekilde kokenini anlatir mantiksizligini vurgular ve o alistigi icin aliskanligini baska yone cekersek insanlarin hic degilse bir nebze onune gecmis oluruz.

Yoksa TAKLIT der gecersek. 1 Ocak yilbasi gun nasil tatil oluyor. Taklit degil mi? iste aynen oylede 15-20 sene sonra 14 Subati da tatil yaparlarsa hic sasmam. Bare yapacaklarsa Seb-i Arus gunu yapsinlar.

Adsız dedi ki...

Cok guzel bir dusunce
destekliyorum
bundan sonra 17 Aralik

Adsız dedi ki...

Bugüne kadar belki de birçok gün için, "filancaya şöyle olmuş da o yüzden bu güne .... günü denilmiş" gibi şeyler duyarız..14 şubat sevgililer günü, mayıs'ın 2. pazarı anneler günü vs.. ve bunlar hep batıdan öz kültürümüze giren (daha doğrusu sorgulamadan bizim hemen kültürümüze kabul ettiğimiz)günler..

hadi anneler gününü anladık, annesini kaybetmiş bir çocuk filan ama sevgililer gününün sevgili ile bir bağlantısı yok!!!

filanca kişi için ortaya çıkan bu gün, ismi aynı kalarak tarihini değiştirebilir..yeterki biz sevgili isteyelim ve gerçek sevgiliyi bulabilelim..

önce görür insan, sonra içine işler sevgili..sevgili ile geçirdiği herhangi birgün değil, sevgiliye kavuştuğu gündür sevgililer günü..sevgiliye ruhunu vermektir sevgililer günü..VUSLAT'TIR sevgililer günü..
tıpkı HZ.MEVLANA'NIN SEVGİLİSİNE KAVUŞTUĞU GİBİ...

demekki gerçek sevgiliye kavuşmanın günü 17 aralık, o zaman bizde o gün kutlayalım bu günü..

ismi sevgililer günü olsun yine, semboller olsun..kutladığımız kişiler de sevgilinin ruhundan sevgililer olsun..ama sevgilimiz gerçek sevgili olsun...

velhasıl efendim SEVGİLİLER GÜNÜ 17ARALIK OLSUN...

Adsız dedi ki...

peki net hizmetlerinden başka plan ne eğer tüm piyasadakileri yani ne bileyim çiçekçileri hediyelik eşya satan yerleri aynı anda harekete geçirmedikten sonra güdük kalabilir
kampanya olarak ne düşünüldüğüğ bence net değil

Adsız dedi ki...

bence bu gün kendi adıyla yani Seb-i Arus olarak kutlanmalı yerleşen değerleri yerinden kımıldatmaya çalışmak pek mantıklı değil

Adsız dedi ki...

Seb-i Arus yerlesmis bir deger olmadigi icin onunda insanlarin kalbinde yerlesmesine vesile olur diye dusunuyorum. COgu insan Seb-i Arustan bi haber

new in dedi ki...

bende katılıyorum...şeb-i arus tan habersiz onlarca genç çift var.bencede sevgililer günü mevlanaca kutlanmalı ki eger illaki kutlanacaksa.ben başlıyorum mesela.bundan sonra eşime 17 aralıkta kutlayalım fikrini aşılayacagım.bence hediyeleşmektende bihaber gencler böyle günlerde bari hatırlıyor enazından.karşı olanlarıda anlıyorum ama olmuş bikere.yerleşmiş genc beyinlere bunlar.

kübrac dedi ki...

bence çok güzel bir fikir sonuna kadar destekliyorum.madem toplumumuza yerleşmiş bu tarz kutlamalar.kültürümüze uygun bir hale getirmenin ne gibi sakıncası var.hem şeb-i arus hatırlanacak hem de elin papazının günü kutlanılmamış olacak.SÜPER FİKİR!!!inşaallah daha fazla duyulur ve benimsenir.